Rezervația de zimbri de la Bucșani


Rezervația de zimbri de la Bucșani

 

"Zimbrăria Neagra" din cadrul Ocolului Silvic Bucşani, din judeţul Dâmboviţa, este situată la mai puţin de 80 de kilometri de Bucureşti,  la 30 de kilometri de Târgovişte și la 35 de kilometri de Ploiești.

 

Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (1) Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (2) Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (3) Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (4)


În Rezervaţia "Neagra" Bucșani, se află în jur de 50 de exemplare, ce trăiesc pe 162 de hectare de pădure. Toate animalele au fost botezate cu nume care încep cu "RO". Născut în iunie 1986, Rociu este cel mai vârstnic zimbru. Alţi zimbri poartă nume ca: Rococo, Rotunda, Rogojan, Romario, Roberta şi chiar "Robokap".
 
Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (5) Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (6) Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (7) Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (8) Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (9)

Zimbrăria Neagra s-a înfiinţat în 1983, cu scopul adaptării speciei în zona de câmpie a acestui animal. În 1983, au fost aduşi la Bucşani 18 zimbri din ţară, dar şi câteva exemplare din străinătate. "După 1995, scopul zimbrăriei noastre a fost de înmulţire şi transfer al zimbrilor către celelalte rezervaţii."
 
Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (10) Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (11)
 

"La maturitate, după 7-8 ani, zimbrul cântăreşte aproape o tonă, o tonă şi o sută de kilograme, femela în jur de 4, 5, până la 600 de kg. Chiar dacă trăieşte în captivitate, zimbrul este un animal mândru şi sfios, căruia nu îi place să se apropie prea mult de oameni."

 

Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (12) Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (13) Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (14) Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (15)

 

Zimbrul a dispărut de pe teritoriul actual al României în secolul al XIX-lea, din cauza vânării lui în exces şi a scăderii drastice a fondului forestier. În 1958, ţara noastră a importat câteva exemplare din Polonia, care au fost duse la rezervaţia de la Haţeg. În afară de Haţeg şi Bucşani, în România mai sunt două rezervaţii de zimbri: la Dragoş Vodă (Neamţ) şi la Vama Buzăului (Braşov).

 

Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (16)

 

TARIFE 

Biletul de intrare în rezervaţie este de doar 4 lei, iar cea mai bună oră de vizită este dimineaţa, pe la ora 10, când zimbrii vin să mănânce suplimentele de hrană.
Pentru cei care vor să petreacă mai mult timp în natură, în apropierea zimbrilor, pot închiria o cabană de 12 locuri chiar lângă rezervaţie pentru doar 500 de lei pe noapte.

 

Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (21) Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (22) Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (23) Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (24) Zimbrăria Neagra Bucșani - Foto Florian Ispas (25)


Fotografii facute în cadrul Atelierului de fotografie "Viaţă Sălbatică" al Şcolii FotoArt Studio Târgovişte. Rezervația de zimbri "Neagra", Bucșani, Dâmbovița. Imagini de Florian Ispas.

Sursă text.


Comentarii Facebook

comentarii

Leave a Comment