Scandalul legat de spotul filmat de KFC la Târgoviște – lămuriri și răspunsuri


Scandalul legat de spotul filmat de KFC la Târgoviște – lămuriri și răspunsuri

 

În data de 10.05.2017 Ansamblul Monumental Curtea Domnească a fost închis publicului vizitator pentru a fi închiriat unei case de producții. În data de 21.06.2017 am putut viziona spotul publicitar apărut ca urmare a filmărilor de la Târgoviște: o reclamă pentru lanțul de restaurante KFC Germania.

 

 

 


Am constatat cu surprindere și amărăciune locului simbol al Târgoviștei i s-au alăturat cadre cu o persoană de sex masculin complet dezbrăcată ce sărea din Turnul Chindia. Aceste cadre sunt publice pe canalul de găzduire video YouTube al KFC Germania din data de 6 Iunie 2017.


Considerăm că acest spot în care apare Turnul Chindiei, simbolul Cetății de Scaun a Țării Românești, loc în care au domnit peste 33 de voievozi, aduce o gravă atingere locuitorilor Târgoviștei precum și trecutului acestui oraș. De asemenea considerăm că existența acestui spot este de natură a afecta și strategia de promovare a municipiului Târgoviște și județului Dâmbovița, în cazul în care aceasta există.

 

Drept urmare am transmis întrebările și solicitările noastre de clarificare domnului Ovidiu Cîrstina, director al Complexului Național Muzeal Curtea Domnească, domnului Alexandru Oprea, președinte al Consiliului Județean Dâmbovița și domnului Daniel Cristian Stan, primar al Municipiului Târgoviște.

 

Înterbările adresate domnului Ovidiu Cîrstina, director al Complexului Național Muzeal Curtea Domnească:

1. Care este suma plătită de casa de producție care a filmat spotul pentru lanțul de restaurante KFC Germania către Complexul Național Muzeal Curtea Domnească?
2. Ați avut cunoștință cu privire la conținutul spotului comercial care urma să se filmeze la Târgoviște înainte de apariția publică a acestuia?
3. De către cine a fost semnat contractul de închiriere din partea Complexului Național Muzeal Curtea Domnească?
4. Cine se face responsabil de apariția acestui spot comercial care aduce o gravă atingere locuitorilor municipiului Târgoviște, istoriei acestui oraș precum și strategiei de promovare a autorităților locale? Ce sancțiuni vor fi aplicate?
5. Care este poziția dvs. în calitate de Director al Complexului Național Muzeal Curtea Domnească cu privire la apariția și conținutul acestui spot?
6. Ce demersuri intenționați să întreprindeți pentru ca acest spot să nu mai fie difuzat de lanțul de restaurant KFC Germania și pentru a reduce riscul apariției unor astfel de spoturi pe viitor?

 

Poziția Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște:

În vederea unei informări corecte a opiniei publice cu privire la anumite informații apărute în spațiul virtual, referitoare la un spot publicitar realizat de o firmă de producție publicitară la Curtea Domnească din Municipiul Târgoviște, precizăm următoarele:

1. Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” Târgoviște (CNMCD), instituție subordonată Consiliului Județean Dâmbovița se delimitează de orice acțiune menită să aducă prejudicii de imagine ansamblului monumental;

2. Spotul publicitar în cauză este un material realizat post – producție, cu precizarea că managerul CNMCD nu a fost în niciun moment înștiințat cu privire la conținutul final al spotului, fiind astfel încălcate prevederile contractului de închiriere spații, în baza cărora echipa de filmarea prezentă la Târgoviște avea obligația să nu aducă prejudicii de imagine monumentului istoric;

3. Dintr-o analiză amănunțită a imaginilor apărute în spațiul public se poate observa cu ușurință că imaginile utilizate în spotul publicitar nu sunt cele autentice, cele pentru care echipa de filmare a solicitat acordul. Mai mult decât atât, filmarea denotă cu certitudine faptul că spotul a fost unul prefabricat, montat în studio, fapt ce a condus la periclitarea imaginii CNMCD;

4. Urmare a apariției acestor imagini, conducerea CNMCD a solicitat firmei de producție publicitară, responsabilă de conținutul materialului, clarificarea tuturor aspectelor care au provocat întreaga situație mai sus-menționată. În baza răspunsului ce urmează a fi primit, CNMCD va acționa în consecință.

Pe această cale, Consiliul Județean Dâmbovița se poziționează împotriva oricărei acțiuni menite să prejudicieze imaginea județului Dâmbovița și condamnă vehement orice tentativă folosită în acest scop.

Biroul Relații cu Publicul al CNMCD

 

Întrebările adresate domnului Alexandru Oprea, președinte al Consiliului Județean Dâmbovița:

1. Având în vedere că instituția pe care o conduceți are în subordine Complexul Național Muzeal Curtea Domnească: Care este suma plătită de casa de producție care a filmat spotul pentru lanțul de restaurante KFC Germania către Complexul Național Muzeal Curtea Domnească?
2. Ați avut cunoștință cu privire la conținutul spotului comercial care urma să se filmeze la Târgoviște înainte de apariția publică a acestuia?
3. De către cine a fost semnat contractul de închiriere din partea Complexului Național Muzeal Curtea Domnească?
4. Cine se face responsabil de apariția acestui spot comercial care aduce o gravă atingere locuitorilor municipiului Târgoviște, istoriei acestui oraș precum și strategiei de promovare a autorităților locale? Ce sancțiuni vor fi aplicate?
5. Care este poziția dvs. în calitate de Președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, instituție care are în subordine Complexul Național Muzeal Curtea Domnească, cu privire la apariția și conținutul acestui spot?
6. Ce demersuri intenționați să întreprindeți pentru ca acest spot să nu mai fie difuzat de lanțul de restaurant KFC Germania și pentru a reduce riscul apariției unor astfel de spoturi pe viitor?

 

Răspunsul domnului Alexandru Oprea, președintele Consiliului Județean Dâmbovița:

1. Suma plătită de casa de producție care a filmat spotul către Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște (CNMCD) este de 11.546 lei.

2. Potrivit contractului între părți (casa de producție și CNMCD) și a informațiilor ce au fost furnizate Muzeului, firma care a filmar și produs spotul a solicitat acordul CNMCD doar pentru a prelua câteva cadre cu Turnul Chindiei, în vederea realizării ulterioare a unui spot publicitar care să nu aducă însă atingere imaginii monumentului istoric și complexului muzeal, în ansamblul său. Pe cale de consecință, conținutul final al spotului nu a fost cunoscut de către conducerea CNMCD pentru a-mi putea fi adus la cunoștință.

3. Contractul de închiriere a apațiului a fost semnat de către reprezentanții departamentelor juridic și economic și conducerea CNMCD.

4. În ceea ce privește responsabilitatea apariției acestui spot și în condițiile în care nu ne-a fost solicitat acordul pentru difuzare, aceasta revine exclusiv, în opinia noastră, casei de producție, cărei i-am solicitat clarificări în vederea unei informări corecte a opiniei publice. În baza răspunsului ce urmează a fi primit, CNMCD va acționa în consecință.

5. Ca președinte al Consiliului Județean Dâmbovița mă declar împotriva oricărei acțiuni menite să prejudicieze imaginea județului Dâmbovița și condamn vehement orice tentativă folosită în acest scop, indiferent de profilul acesteia.

6. Am solicitat personalului avizat din cadrul CJD și CNMCD să analizeze cu atenție și responsabilitate toate aspectele care au condus la situația prezentă, în vederea clarificării corecte a prejudiciului de imagine creat. Așa cum am procedat și până în acest moment, voi continua să solicit întregului personal aflat în subordine atenție și maximă responsabilitate în derularea activității.

 

Întrebările adresate domnului Daniel Cristian Stan, primar al Municipiului Târgoviște:

1. Ați avut cunoștință cu privire la conținutul spotului comercial care urma să se filmeze la Târgoviște înainte de apariția publică a acestuia?
2. Cine considerați că ar trebui să se facă responsabil de apariția acestui spot comercial care aduce o gravă atingere locuitorilor municipiului Târgoviște, istoriei acestui oraș precum și strategiei de promovare a autorităților locale? Ce sancțiuni vor fi aplicate?
3. Care este poziția dvs. în calitate de Primar al Municipiului Târgoviște cu privire la apariția și conținutul acestui spot?
4. Ce demersuri intenționați să întreprindeți pentru ca acest spot să nu mai fie difuzat de lanțul de restaurant KFC Germania și pentru a reduce riscul apariției unor astfel de spoturi pe viitor?

 

Poziția domnului Daniel Cristian Stan, primarul Municipiului Târgoviște:

Scrisoare deschisă adresată KFC (Kentucky Fried Chicken)

Vă adresez aceste cuvinte în calitate de primar al municipiului Târgoviște, născut și crescut în fosta Cetate de Scaun a Țării Românești.

Am fost neplăcut surprins să urmăresc clipul publicitar pe care compania dumneavoastră l-a filmat în municipiul Târgoviște, în cadrul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească, langă Turnul Chindiei. Consider că filmarea și expunerea sunt de natură să maculeze una dintre emblemele de secole ale orașului, punct de referință pentru comunitate, iubit și respectat de târgovișteni, de români și nu numai. Ceea ce ați făcut dumneavoastră este, în egală măsură, ofensator și revoltător, iar comunitatea noastră a reacționat în consecință, dezaprobând masiv inițiativa.

Nu știu cine vă sunt sfătuitorii, publicitarii, agenții din spatele acestei idei, dar ea este una total nefericită. Orașul nostru trăiește și respiră cultură și istorie prin toate așezămintele și monumentele sale. A fost Capitala Țării Românești pentru mai bine de trei secole. Ar fi trebuit să vă documentați înainte să produceți un clip atât de controversat.

Acest mesaj este unul de indignare față de modul neprofesionist în care ați tratat municipiul Târgoviște. Consider că este imperios necesar să opriți difuzarea spotului care prejudiciază imaginea orașului nostru și să reconsiderați modul în care vă raportați la această comunitate și la valorile sale pe viitor.

Ne rezervăm dreptul de solicita instanţei competente repararea prejudiciului de imagine pe care compania dumneavoastră l-a produs comunitaţii noastre.

Daniel – Cristian Stan
Primarul municipiului Târgoviște

 

Încă nu am primit răspuns la adresa noastră oficială transmisă în data de 22 Iunie 2017 către Primăria Municipiului Târgoviște pentru a afla răspunsurile la întrebările 1 și 2.

 

 

 

 

 

Clarificări spot KFC - Ovidiu Cîrstina. Asociația Reclădim Româina

Clarificări spot KFC - Alexandru Oprea. Asociația Reclădim Româina

Clarificări spot KFC - Daniel Cristian Stan. Asociația Reclădim Româina

 

Așteptăm cu interes clarificările. Acestea vor fi publicate pe www.targovisteainimagini.ro.

 


Comentarii Facebook

comentarii

1 Trackbacks/Pingbacks

Leave a Comment